Sałatka z ciecierzycą, szpinakiem i fetą
Witajcie w ten cudowny, wrześniowy już poniedziałek! Niestety nastał ten okrutny czas, będący końcem wakacji i laby, ale pogoda za oknem nadal utrzymuje nas w tej letniej aurze, dlatego trzeba korzystać ile się da! Niech też letnia atmosfera będzie jeszcze widoczna na naszych talerzach, dlatego do sycącego obiadu warto przygotować pyszną, kolorową sałatkę!
A i oto przepis na coś innego, a mianowice sałatkę przygotowaną na bazie szpinaku, z ciecierzycą i fetą. Ja zaserwowałam ją do obiadu, ale może być ona również doskonałym posiłkiem na lekką kolację. W jaki sposób chcecie ją zjeść - Wasz wybór. Ja zostawiam Was z przepisem i życzę pięknego tygodnia! :))
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 10 minut~
Co potrzebujemy?
- 200 g gotowej ciecierzycy w zalewie
- 100 g fety
- 300 szpinaku
- kawałek pora
- ziarna słonecznika
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cicierzyce odsączamy z zalewy.
2. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
3. Do miski wrzucamy szpinak, pokrojonego w paski pora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy.
4. Składniki na dressing mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy.
5. Na sałatkę kładziemy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy ziarnami słonecznika.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz