Burrito
Dzisiaj czas na meksykańską ucztę! A zaprezentowała się ona w postaci tradycyjnej potrawy, jaką jest burrito. Klasyk, który tworzy pszenna tortilla, w której znajduje się ryż z mięsem i warzywami oraz sosem chilii con carne. Dodatkowo całości smaku dodaje kwaśna śmietana, która z odrobiną soli jest serowawana do wielu meksykańskich potraw.
Danie to będzie idealne na obiad albo weekendowe przyjęcie dla gości, dlatego jeżeli poszukujecie takiego przepisu....to już go macie ;p. Analizujcie listę zakupów i do dzieła!
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 1h~
Co potrzebujemy?
- 6 pszennych tortilli
- 500 g startego sera żółtego
- kwaśna śmietana
Nadzienie ryżowe:
- szklanka długoziarnistego ryżu
- 1 cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka kurkumy
- szklanka bulionu
- oliwa z oliwek
- biały pieprz, sól
Nadzienie mięsne:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka cuku
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- chilli
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i dalej smażymy.
2. Na tą samą patelnię wrzucamy ryż i podsmażamy ok. 2 minut. Doprawiamy solą, białym pieprzem i kurkumą. Mieszamy.
3. Ryż podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy ok. 15/20 minut aż spęcznieje, bez mieszania. Od czasu do czasu podlewamy bulionem,
4. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i również wrzucamy pokrojoną w kostke cebulę, a następnie chwilę smażymy.
5. Do cebuli dodajemy mięso mielone i dalej smażymy, dorzucając jednocześnie wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy ok. 10 minut, aż mięso będzie gotowe.
6. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem, koncentrat pomidorwy i dodajemy łyżeczkę cukru. Całość mieszamy i zagotowujemy.
7. Sos doprawiamy solą, pieprzem i chilli, a na koniec wrzucamy odsączoną fasolę czerwoną i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
8. Rozkładamy tortille pszenne i na każdą wkładamy ryż, posypujemy startym serem i dodajemy mięso wraz z sosem. Tortille ciasno zwijamy w rulon, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
9. Wszystkie tortille pieczemy ok. 10 minut do zarumienienia w temperaturze ok. 120 stopni. Podajemy z kwaśną śmietaną i sałatką.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz