Ratatouille z kaszą pęczak



 Hello!

Po dość długim czasie mojej nieobecności powracam w końcu z nowymi przepisami i nowymi potrawami!! ;)) Krótko i na temat - dzisiaj przedstawiam ratatouille czyli wegetariański obiad w pełnej okazałości, podany z kaszą pęczak, którą uwielbiam w każdej wersji.

Chcecie czegoś lekkiego w te nieustające upały? Chciecie zjeść zdrowo i pożywnie? To szorujcie do kuchni, bo to danie zdecydowanie wpisuje się w te kryteria ;) Jak zwykle - smacznie, prosto i bez udziwnień! To co? Skusicie się na takie francuskie smakowitości?

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 30 minut~







Co potrzebujemy?

- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 duże marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w puszce z zalewą
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 ml bulionu warzywnego
- kasza pęczak

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
2. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i odkładamy skrapiając odrobiną soku z cytryny
3. Marchewkę kroimy w plastry.
4. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzaną wrzucamy cebulę. Czekamy chwilę aż się zeszkli i następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy ok. 3 minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
6. Dolewamy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy ok. 7 minut.
7. Do warzyw dodajemy bakłażana i cukinię oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
8. Dodajemy pomidory z puszki wraz zalewą i bez przykrycia gotujemy, aby sos się zredukował. 
9. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i bazylią oraz sporą ilością soli i pieprzu. 
10. Podać z ugotowaną kaszą pęczak i udekorować swieżą bazylią. 

Komentarze

Popularne posty