Zupa szpinakowa z marchewką i serowym tortellini





Dawno na blogu nie pojawił się przepis na żadną zupę - a przynajmniej raz w tygodniu na obiad serwujemy sobie taką odskocznie od ciężkich obiadowych potraw i mięsa. Tym razem pojawiła się zupa, która co prawda jest przygotowywana na mięsie, ale również można ją ugotować na bazie warzywnego bulionu, dla osób które mięsa nie mają w swojej diecie.

Zupa jest kremowa i bardzo sycąca, przygotowana ze świeżego szpinaku. Przyznaję bez bicia, przepis podpatrzyłam od Gotuj z cukiereczkiem (klik w link) i przypadł mojej rodzinie na tyle do gustu, że postanowiłam swoją wersję pokazać i tutaj.

~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 1h~







Co potrzebujemy?

- 1 porcja rosołowa
- 4 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- 2 l wody
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1/4 szklanki mąki
- łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- szklanka mleka
- opakowanie serowego tortellini.

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy bulion mięsny: Nalewamy do dużego garnka wodę, dodajemy 2 łyżeczki soli oraz porcję rosołową. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodajemy obrane 2 marchewki, kawałek selera, pora i pietruszkę. Gotujemy kolejne 20 minut pod przykryciem.  Wyciągamy następnie warzywa i mięso z garnka i zostawiamy sam wywar.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
3. Przygotowujemy kolejny większy garnek i rozgrzewamy tam masło. Na rozgrzane wrzucamy cebulę i smażymy do zarumienienia.
4. Pozostałe marchewki obieramy i kroimy w talarki, a następnie dodajemy do cebuli i dalej smażymy razem ok. 5 minut. Na sam koniec wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku i mieszamy. 
5. Dodajemy do smażonych warzyw przyprawy, tj. zioła prowansalskie, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Posypujemy lekko mąką i mieszamy. 
6. Jak warzywa zostaną dokładnie wymieszane z mąką i przyprawami, wlewamy pzygotowany wcześniej bulion i cały czas mieszamy. 
7. Do zupy dolewamy mleko i opłukany wcześniej szpinak. Całość zagotowujemy.
8. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
9. Tortellini gotujemy w osobnym rondlu, zgodnie z opisem na opakowaniu.
10. Tortellini wkładamy na głębokie talerze i zalewamy zupą.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty