Jajka w pomidorach z papryką i kiełbasą
Dzień dobry!
Za oknami zapowiada się piękny i słoneczny dzień, więc i my postanowiliśmy rozpocząć go pysznym śniadaniem. Mój sposób na niedzielny poranny posiłek? Niezawodnym pomysłem zawsze będzie szakszuka w każdej wersji. Tym razem przedstawiam Wam ją w kompozycji z mięsem, a dokładniej ze smażoną wiejską kiełbasą oraz z papryką i cebulą. Oczywiście nieodzownym elementem tej potrawy są również pomidory i świeża bazylia, która dodaje bardzo dużo aromatu.
Takie pyszności podane na talerzu sprawiają, że od razu dzień staje się jeszcze piękniejszy, dlatego korzystajmy z dobrodziejstw lata jak najwięcej się da! ;)
~Porcja: 3 osoby~
~ Czas przygotowania: 15 minut~
Co potrzebujemy?
- pół puszki pomidorów pelati
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kiełbasy wiejskiej
- 3 jajka
- kilka listków świeżej bazylii
- 20 g masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kielbasę kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i na rozgrzane wrzucamy kiełbasę oraz paprykę. Smażymy ok. 5 minut na niewielkim ogniu.
3. Do kiełbasy i papryki dorzucamy pokrojoną cebulę i smażymy kolejne 3 minuty do zeszklenia.
4. Dodajemy wyciśnięty jeden ząbek czosnku całość dokładnie mieszamy.
5. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na połówki. Wrzucamy je na patelnię i smażymy ok. 2 minut na małym ogniu.
6. Na patelnię wlewamy pół puszki pomidorków pelati wraz z sosem i doprowadzamy do zagotowania.
7. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz ziołami prowansalskimi.
8. Drewnianą łyżką robimy 3 miejsca na patelni odsuwając sos wraz z warzywami i wbijamy w nie jajka. Smażymy chwilę, aż jajka się zetną. Możemy na minutę przykryć potrawę pokrywką na wyłączonym ogniu.
9. Dekorujemy danie świeżą bazylią i podajemy z pieczywem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz