Hamburgery ze sznyclem w panierce i bekonem
Dzień dobry!
Dzisiaj wrzucam idealną propozycję dla obżartuchów, którzy za nic mają jakiekolwiek diety, albo po prostu od czasu do czasu chcą sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego. Na obiadowym stole zawitały uwielbiane i tak bardzo popularne teraz hamburgery, ale w nieco odmienionej wersji.
Zamiast wołowiny w środku, pojawił się sznycel z indyka w panierce z sezamem, który w kombinacji z sosami i warzywami, przysięgam Wam, smakuje jak istny Zinger z KFC. Dla mnie? Zdecydowanie lepszy hamburger od klasycznych, wszędzie podawanych z wołowiną, które po prostu już się zwyczajnie znudziły. Taka kanapka jest idealna zarówno na obiad, jak i nawet kolację, dla tych, którzy nie liczą się z kaloriami :) Ale... od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, prawda....?
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- 4 bułki do hamburgerów z sezamem
- 4 sznycle z indyka
- 1/2 szklanki sezamu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 70 g surowego boczku/bekonu
- 4 plastry żółtego sera cheddar
- kilka plastrów pomidora
- pół czerwonej cebuli
- kilka liści sałaty
- kilka plastrów ogórka konserwowego
- majonez
- musztarda miodowa lub kremska
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy warzywa do podania: pomidora i ogórki konserwowe kroimy w plasterki, a czerwoną cebulę w piórka. Liście sałaty myjemy i osuszamy.
2. Szyncle z indyka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Następnie oprószamy dość mocno solą i pieprzem i odstawiamy.
3. W jednym talerzu mieszamy jajka, w drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem przyprawiając odrobiną soli i pieprzu, a w trzecim talerzu przygotowujemy mąkę.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Sznycle panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, a na samym końcu z bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażmy na mocnym ogniu z każdej ze stron do zarumienienia panierki. Następnie odkładamy na kawałek ręcznika papierowego aby odsączyć sporą ilość tłuszczu.
5. W tym samym czasie kroimy boczek lub bekon na większe plastry i na osobnej patelni smażymy go, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy go z patelni również odsączając na ręczniku papierowym.
6. Pokrojoną w piórka cebulę smażymy na tej samej patelni, aż lekko zmięknie i także odstawiamy z tłuszczu.
7. Bułki do hamburgerów przekrawamy na pół, spód smarujemy musztardą kremską lub miodową, kładziemy plaster sera i dosłownie chwilę podgrzewamy w piekarniku.
8. Następnie na tak podgrzane bułki kładziemy kolejno na spód liść sałaty, sznycel z indyka, smarujemy majonezem, kładziemy pomidora, 2 plastry boczku, cebulę i ogórka konserwowego. Przykrywamy drugą połową bułki, lekko przyciskamy i wkładamy w środek wykałaczkę. Podajemy od razu na ciepło.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz