Deserek z mascarpone, białą czekoladą i leśnymi owocami
Szukacie pomysłu jak spędzić niedzielne popołudnie z bliskimi? W tak piękną pogodę wystarczy do szczęścia naprawdę niewiele i nawet wspólne spędzienie czasu na działce czy w ogrodzie przy kawce, książce i wspólnych rozmowach z rodzinką brzmi rewelacyjnie.
Tak oto wygląda nasza leniwa niedziela, której towarzyszy ten wspaniały i smaczny deser przygotowany z mascarpone i białej czekolady, które zawsze będą dla mnie połączeniem idealnym, oraz leśnych owoców. Deser wystarczy na godzinę lub dwie przed podaniem schłodzić w lodówce. Gwarantuje Wam, że na pewno taki smakołyk będzie idealną deserową przekąską dla każdego z Waszych domowników.
Dlatego nie ma absolutnie na co czekać! Tymczasem Wam życzę słonecznej i pięknej niedzieli :*
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 30 minut + schłodzenie w lodówce~
Co potrzebujemy?
- 200 g herbatników maślanych
- 250 g mascarponne
- 200 g białej czekolady
- 500 g owoców leśnych (truskawki, czarna porzeczka, maliny, jeżyny)
- 1 łyżka cukru
- mięta
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki kruszymy na talerzu i przekładamy na spód przygotowanych do deserków naczyń, miseczek lub pucharków.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone. Odstawiamy do schłodzenia.
3. ok. 300 g owoców leśnych wraz z cukrem blendujemy na gładki mus, a pozostałe odstawiamy do dekoracji.
4. Do naczyń przekładamy mus z białej czekolady i mascarpone, następnie wkładamy mus z owocoów. Na wierzchu układamy owoce w całości i dekorujemy miętą.
5. Chowamy do lodówki na ok. 1-2 godzin, a następnie podajemy.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz