Placek po węgiersku




Zapewne każdemu z Was w takie upały nie chce się czegokolwiek jeść i nam również, ale na dziś postanowiłam przygotować na obiad coś tak pysznego, że każdemu z domowników trudno było odmówić takim smaczkom. Na naszym obiadowym stole zagościły placki po węgiersku, a więc nic innego jak placki ziemniaczane podane z gęstym gulaszem i kwaśną śmietaną.

Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem zarówno na słodko, jak i słono, podane same lub z jakimś sosem. A ponadto sprawdzą się na każdy posiłek w ciągu dnia. Dodanie gulaszu stworzy w pełni obiadowe i przepyszne danie, dlatego z całym sercem polecam Wam jego skosztowanie ;)

~Porcja: 3 osoby~
~Czas przygotowania: 1h~






Co potrzebujemy?

- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 kg łopatki wołowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
 - 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- papryka słodka w proszku
- chilli w proszku
- sól, pieprz
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki
- kwaśna śmietana 18%
- zielona pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę wołową kroimy w większą kostkę. 
2. W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany wrzucamy mięso. Chwilę obsmażamy z każdej strony, dolewamy wody i przykrywamy. Mięso dusimy ok. 30 minut podlewając co jakiś czas wodą. 
3. Po 30 minutach gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. 
4. Cebulę drobno szatkujemy i dorzucamy do sosu. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i również dodajemy do sosu. Paprykę kroimy w kostkę i także dorzucamy do mięsa. Całość dusimy ponownie ok. 15 minut.
5. Do warzyw i mięsa dolewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy i następnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chilli. Zagęszczamy jedną łyżką mąki, gdyby sos był zbyt rzadki. 
6. Przygotowujemy placki ziemniaczane, obierając ziemniaki i ścierając je na dużych oczkach do miski. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż ziemniaki puszczą wodę, którą dokładnie odciskamy i odlewamy.
7. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i na mocno rozgrzany rozprowadzamy masę ziemniaczaną na całej powierzchni patelni i smażymy do zarumienienia z każdej ze stron.  
9. Na placek nakładamy gulasz, zwijamy w pół i następnie nakładamy śmietanę i posypujemy poszatkowaną zieloną pietruszką.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty