Pieczony szczupak z koprem i czosnkiem
Dawno na blogu nie pojawił się przepis na ryby, które cała nasza rodzina bardzo uwielbia, i które często królują na naszym stole. Dlatego dzisiaj postanowiłam wrzucić przepis na pysznego szczupaczka, przygotowanego klasycznie, czyli z masłem, koprem i czosnkiem. Pieczony w piekarniku jest bardzo aromatyczny i delikatny. Tak naprawdę nie trzeba wiele poświęcać mu pracy, ponieważ mięso ryb jest same w sobie po prostu wyśmienite.
Co tu więcej dodawać, po prostu bardzo polecam, tym bardziej jeżeli macie możliwość zdobycia takiego szczupaka, co pomimo tego, że jest to polska, jeziorna ryba, nie jest niestety taką prostą sprawą. Ja miałam to szczęście, że kolacje złowił nam mój kochany Mąż, a nic tak nie smakuje jak świeża ryba, prawda?
~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Co potrzebujemy?
- 500 g wypatroszonego i obrobionego szczupaka- pęczek świeżego koperku
- 1 duży ząbek czosnku
- 50 g masła
- sól, pieprz
- pół cytryny
Sposób przygotowania:
1. Szczupaka dokładnie myjemy i obieramy z łusek i płetw.
2. Przecinamy go wzdłuż i następnie kroimy w dzwonki. Oprószamy mocno solą, zarówno w środku, jak i na zewnątrz i na chwilę odstawiamy.
3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które wysmarowujemy delikatnie masłem.
4. Koperek dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie siekamy.
5. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy ją koprem i wkładamy również znaczną jego część do środka ryby.
6. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, które również wkładamy do środka ryby.
7. Do naczynia dodajemy również resztę masła oraz pokrojone w ćwiartki cytryny.
8. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopaniach pod przykryciem.
9. Podajemy ze świeżym pieczywem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz