Kurczak w potrawce z warzywami
Uuufff..! Na dworze na szczęście troszkę chłodniej i mamy odrobinę przerwy od nieustającyh upałów. Ja dlatego też przeniosłam się do kuchni, w której z ulgą mogę ponownie kombinować i szykować różne pyszności :)!. Dziś na obiad zaproponuje coś, co ja akurat przygotowałam z tego, co zostało mi w lodówce po weekendzie. Miałam pod ręką piersi z kurczaka, szparagi, brokuły, paprykę i groszek. Postanowiłam z tego stworzyć coś na wzór gotowanej potrawki z warzywami. Muszę przyznać, że jest to idealny pomysł na obiad z resztek i też sami możecie dużo pokombinować i dodać do niego co tylko będziecie chcieli!
Przepis jest szybki i w sam raz pasujący na zabiegany obiad w środku tygodnia, dlatego na pewno przyda się komuś, kto zastanawia się co na dziś przygotować ;). Najlepiej taką potrawkę podawać z ryżem, ale bedą do tego pasować z pewnością również Wasze ulubione kasze.
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Co potrzebujemy?
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 brokułu
- 200 g zielonych szparagów
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- koperek do posypania
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka mąki
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy. Mięso kroimy w długie paski. Oprószamy je solą, pieprzem i czosnkiem i odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.
4. Brokuła myjemy w zimnej wodzie i dzielimy go na różyczki. Gotujemy go w osolonej wodzie ok. 10 minut.
5. Ze szeparagów odcinamy drętwe końcówki i kroimy w niewielkie kawałki, które również chwilę gotujemy w osolonej wodzie (ok. 5 minut).
6. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
7. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy piersi z kurczaka. Chwilę smażymy, aż mięso się lekko zarumieni i dodajemy cebulę. Oprószamy całość łyżką mąki i dalej smażymy na złoty kolor. Dodajemy następnie szkanki wody i prykrywamy. Dusimy całość pod przykryciem ok. 15 minut.
8. Dodajemy paprykę, podgotowane brokuły oraz groszek i dalej dusimy ok. 10 minut.
9. Dodajemy szparagi i ponownie dusimy ok. 5 minut.
10. Następnie dodajemy śmietanę, sporą ilość soli i pieprzu.
11. Podajemy z ryżem i oprószamy świeżym zielonym koperkiem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz