Ciasto francuskie ze szparagami i szynką długodojrzewającą
Hello!
Szukacie szybkiego pomysłu na kolację? Ja też dzisiaj długo się zastanawiałam, ale bardzo sprawnie mi to myślenie poszło, ponieważ wystarczyło ze na sklepowej pójce zuważyłam znowu moje kochane szparagi. Bez żadnego zastanowienia po nie sięgnęłam, tym bardziej, że z wielkim bólem w końcu muszę powiedzieć, że sezon na nie już niestety mija. Dlatego, już prawdopodobnie po raz ostatni, znalazły się one naszym stole.
Nic tak nie pasuje również do szparagów jak pyszna suszona szynka, dlatego i ją wykorzystałam do tego dania. SIęgnęłam również po gotowe ciasto francuskie i voila! Wyszła pyszna kolacja! Mojemu mężowi również przypadła bardzo do gustu, dlatego jeżeli jeszcze nie jedliście, zapędzam Was czym prędzej do kuchni, żeby stworzyć super coś z niczego!
Miłego wieczoru! :*:*
Co potrzebujemy?
- kilka szparagów zielonych
- 8 plasterków szynki długodojrzewającej
- 150 g sera żółtego
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ze szparagów odcinamy zdrętwiałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 6 minut.
2. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze do pieczenia i jego boki zwijamy delikatnie w rulony.
3. Wyłożone ciasto smarujemy rozmieszanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy startym serem.
4. Na cieście rozkładamy szparagi, a pomiędzy nimi zwiniętą w ruloniki szynkę długodojrzewającą.
5. Pieczemy ciasto w 200 stopniach ok. 15 minut i następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz