Wytrawna tarta z zielonymi szparagami, brokułami i pomidorkami koktajlowymi
Jak mija Wam ten kolejny, piękny i słoneczny weekend? Patrząc na tą cudową majową pogodę, trzeba odzwierciedlić ją koniecznie również na swoich talerzach, korzystając przy tym z dobroci natury i sezonowych warzyw!
Na dziś proponuje Wam dlatego idealny przepis zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. I ot co na naszym wczorajszym popołudniem stole zawitała ta przepyszna, kolorowa tarta z ukochanymi przeze mnie zielonymi szparagami, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Tarta ta smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być wykorzystana na którykolwiek z posiłków w ciągu dnia. Jest również banalnie prosta w wykonaniu, dlatego jeżeli spodziewacie się gości wieczorem, możecie z całą pewnością ją zaserwować! Ale jeżeli macie ochotę także na lekki, wiosenny obiad, możecie również skorzystać z tego pysznego przepisu, ponieważ taka wytrawna tarta nada się na to zdecydowanie!
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 1h 40 min~
Co potrzebujemy?
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 1/2 brokuła
- 300 g zielonych szparagów
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 jajka + pozostałe białko
- 150 g żółtego sera gouda
- małe opakowanie śmietany 18%
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- suszony tymianek (ja nie posidałam, więc zrobiłam bez)
- sól, pieprz
- suszone zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, wodę, żółkto oraz sól. Ciasto dokładnie urabiamy ze sobą, aż się składniki połączą i następnie owijamy w folię spożywczą, i chowamy do lodówki na ok. 1h.
2. Po godzinie formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy nią ciasto aż po brzegi i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach bez termoobiegu (z góry i na dół).
3. Brokuły myjemy i dzielimy na osobne różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 minut.
4. Szparagi myjemy, odrywamy drętwe końcówki, przekrwamy na pół i również gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
5. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na połówki.
6. Przygotowujemy masę łącząc jajka ze śmietaną i startym żółtym serem. Doprawiamy masę tymiankiem, gałką muszkatałową oraz łyżeczką soli i pieprzu.
7. Na zrobione ciasto wykładamy brokuły, zielone szparagi i pomidorki koktajlowe. Na całość wylewamy masę jajeczną i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut lub do czasu ścięcia i zarumienienia się masy. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.
8. Po wyjęciu tartę posypujemy suszonymi ziołami prowansalskimi.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz