Waniliowy omlet z borówkami, bananem i migdałami
Dzień dobry wszystkim!
Zainspirowana przepisem od Miss Berry (KLIK w link) na pyszny omlet kokosowy, postanowiłam przygotować dzisiaj podobne śniadanie u mnie. Przepis trochę zmodyfikowałam do składników, które akurat posiadałam w lodówce, ale wykorzystałam również borówki i banany, które ze sobą komponują się fenomenalnie! Muszę przyznać, że przepis tak przypadł mi do gustu, że postanowiłam moją wersję wrzucić również i tutaj. Naprawdę jest niezwykle smaczny, dlatego bardzo polecam go każdemu, kto lubi takie słodkie śniadania i jednocześnie bardzo dziękuję za tak cudowną poranną inspirację Miss Berry!
Taki omlet jest fantastycznym przepisem na cudowne rozpoczęcie dnia, ponieważ jest smaczny, pożywny i bardzo sycący. Dlatego, jeżeli macie chwilę czasu dla siebie, wykorzystajcie go na przygotowanie sobie takiego rarytasu z rana. I pamiętajcie, że to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia :)
~Czas przygotowania: 10 minut~
~Porcja: 1 osoba~
Co potrzebujemy?
Omlet:
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 mała łyżka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 ml gęstego kefiru
Nadzienie:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- borówki
- 1 banan
- garść pokrusznych migdałów
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Jajka mieszamy z kefirem, łyżeczką aromatu waniliowego oraz miodem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy roztrzepane jajka. Smażymy aż masa zgęstnieje, nie przekładając omleta, ok. 5 minut i po chwili przykrywamy patelnię pokrywką, żeby omlet ściął się również od góry.
2. Przygotowujemy nadzienie mieszając jogurt naturalny z miodem i pokruszonymi migdałami.
3. Banana kroimy w plasterki, a borówki myjemy i osuszamy.
4. Omleta przekładamy na talerz, smarujemy jogurtem naturalnym z miodem i migdałami i dodajemy owoce. Zwijamy omleta na pół i możemy posypać wiórkami kokosowymi do smaku.
i gotowe! Smaczego!
Komentarze
Prześlij komentarz