Tarta z prażonymi jabłkami i cynamonem



Poszukujecie pomysłu na coś pysznego do popołudniowej kawki lub herbatki w rodzinnym gronie? Wrzucam dlatego obiecany dużo wcześniej przepis na cudowną tartę z prażonymi jabłkami i cynamonem. Ciacho przygotowuje się bardzo szybko i znika z równą prędkością, nawet na ciepło! U mnie ślad po tarcie zaniknął w jeden dzień, ale do dziś słyszę pytania o to,kiedy znowu pojawi się na naszym stole.

Dlatego też w sam raz na weekendowy podwieczorek, zabierajcie się do roboty i przygotuje sobie prawdziwą, słodką ucztę :*:* Udanej soboty!!

~Porcja: tarta o średnicy 25 cm~
~Czas przygotowania: 40 minut~






Co potrzebujemy?

- 1/2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
-300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 80 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Mąke pszenną przesiać do miski, dodać żółtko, masło i cukier. Składniki dokładnie zagnieść aż się połączą i uformować z nich sporą kulkę. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
2. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je w większą kostkę. 
3. W garnku rozgrzać łyżkę masła i wrzucić pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Gotować ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną i zrobi się w garnku gęsty sosik. 
4. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną większą część ciasta wylepić spód natłuszczonej blachy, pokrywając również boki tarty, aby nabrały ładnego kształtu. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 10 minut, aż się zarumieni.
5. Drugą część ciasta dokładnie rozwałkować i powycinać wąskie paseczki. 
6. Na upieczone ciasto wykładamy prażone jabłka, a na wierzch kładziemy powycinane paseczki surowego ciasta, tak aby utworzyły "kratkę". Całość piec ponownie ok. 20 minut w 180 stopniach.
7. Zostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem. 

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty