Spaghetti 4 sery z rukolą
Dziś na obiad zaserwowaliśmy sobie coś bardzo kalorycznego, ale jakże pysznego! Danie, któremu ciężko odmówić, a więc często goszczące u nas spaghetti - tym razem połączone z kilkoma rodzajami serów oraz rukolą i dużą ilością pieprzu!
Do spaghetti wykorzystałam zwykłe serki śmietankowe, ser z niebieską pleśnią, bursztyn oraz parmezan - stąd też idealnie pasująca nazwa - 4 sery! Jest to jedno z dań z klasycznych, serwowanych w kuchni włoskiej, które często pojawia się również w barach szybkiej obsługi. Zazwyczaj jednak sos tam jest bardzo płynny i makaron wręcz tonie w talerzu. Ja wybrałam nieco bardziej gęstą wersję, gdzie to makaron jest sam w sobie serowy i delikatnie przykryty sosem.
Można do dania dodać oczywiście często wykorzystywane brokuły, ale ja postawiłam tylko na rukolę, która została mi akurat w lodówce.
~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowania: 25 minut~
Co potrzebujemy?
- pół paczki makaronu spaghetii
- 100 g rukoli
- 4 serki śmietankowe - trojkąciki
- 50 g sera pleśniowego
- 80 g sera bursztyn
- parmezan starty do posypania
- pieprz ziołowy
- sól
- 1/3 szklanki mleka
- pół średniej cebuli
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu al dente.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej do większego garnka.
3. Smażymy cebulę aż się zarumieni i następnie dodajemy mleko, które chwilę gotujemy.
4. Do sosu dodajemy sery - bursztyn i ser pleśniowy pokrojone na kawałki. Dokładnie mieszamy, żeby sery się rozpuściły.
5. Kiedy sery się rozpuszczą, wrzucamy trójkąciki serowe i ponownie mieszamy, aby się roztopiły.
6. Doprawiamy sos solą, jeżeli będzie taka konieczność oraz sporą ilością pieprzu ziołowego.
7. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Dokładnie mieszamy ze sobą, aby sos pokrył spaghetti.
8. Podajemy na talerze, poypując makaron parmezanem orach umytymi i osuszonymi liśćmi rukoli.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz