Propozycja na obiad od A do Z - Szpinakowa rolada z polędwiczki z ziemniakami i zielonymi szparagami
Hej, hej!
Szukacie pomysłu na dzisiejszy obiad? Ja podsunę Wam propozycję na codzienny, fajny obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw, jakimi są szpinak i uwielbiane przeze mnie zielone szparagi. Otóż na dziś zaserwowałam roladę z polędwiczki wieprzowej nadziewną szpinakiem i fetą, podaną z tradycyjnie ugotowanymi szparagami, które w tej wersji są według mnie najlepsze, oraz młodymi ziemniaczkami.
Oto sposób na treściwy, fajny obiad, do którgo nie trzeba absolutnie nic więcej podawać. Odrazu robi się zielno na talerzu, dzięki świeżym, sezonowym warzywom. Prawda, że widać wiosnę na talerzu? Ślinka leci!
~Porcja: 3 osoby~
~Czas przygotowania: 1,5h~
Co potrzebujemy?
Polędwiczka:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 200 g świeżego szpinaku
- 1/4 opakowania fety
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- majeranek
- 1 cebula
Ziemniaki:
- młode ziemniaki
- pietruszka świeża do podania
Szparagi:
- 500 g zielonych szparagów
- bułka tarta
- 50 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Przecinami środek polędwiczki, tak aby nie nacinać jej do końca. Kładziemy na nią folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na płasko, aby polędwiczka się rozeszła.
2. Szpinak myjemy i na patelni smażymy, aż liście zwiędną i solimy. Doprawiamy ząbkiem czosnku i dalej smażymy jeszcze kilka minut.
3, Szpinak przekładamy na polędwiczkę, posypujemy pokruszonym serem feta i następnie dokładnie zwijamy ją na długość w roladę.
4. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, przekładamy na rozgrzany polędwiczkę i obsmażamy ją dokładnie z każdej strony, uważając, aby rolada się nie rozwaliła. Następnie dolewamy szklankę wody, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny, od czasu do czasu dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dokładnie solimy mięso i oprószamy pieprzem oraz dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę pod przykryciem, aż utworzy się sos własny.
5. Ziemniaki obieramy i gotujemy na parze ok. 20 minut.
6. Szparagi myjemy i odcinamy z nich drętwe końcówki. Wrzucamy do gorącej i osolonej wody i gotujemy pod przykryciem ok. 6 minut.
7. Na osobnej patelni przygotowujemy bułkę tartą i mieszamy ją z odcedzonymi szparagami.
8. Ugotowaną polędwiczkę kroimy w małe kawałki i podajemy razem z ziemniakami i pietruszką oraz szparagami.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz