Kuchenne klasyki - szynka wieprzowa gotowana w sosie własnym
Witajcie w ten piękny, słoneczny, majówkowy weekend! Trochę mniej przepisów wrzucam ostatnio, ale oddajemy się tej niesmowitej pogodowej aurze w rodzinnym gronie i korzystamy codziennie ze słońca tyle ilę się da, dlatego nie w głowie nam kulinarne wyzwania, oprócz grillowych, codziennych zachcianek :P. Dzisiaj akurat na dworze troszkę chłodniej, dlatego zdecydowaliśmy się na tradycyjny, polski, domowy obiad. I oto na naszym stole zagościła gotowana w sosie własnym szynka wieprzowa, podana z ziemniaczkami i świeżą surówką. Mięsko jest kruche, aromatyczne i bardzo smaczne, dlatego z pewnością każdemu przypasuje do gustu. A do tego ten głęboki, pyszny sos podkreślający smak i kruchość mięsa, któremu po prostu nie można odmówić... ;)
Przepis ten można wykorzystać w co dzień, ale i również, na niedzielny obiad z rodziną. Na szczęscie gotowanie mięsa zajmuje przynajmniej 1-1,5 godziny, dlatego można w tym czasie zająć się innymi rzeczami, sporadycznie doglądając i dolewając wody do garnka.
Smacznego!:*
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 2h~
Co potrzebujemy?
- 1kg szynki wieprzowej
- 1l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- majeranek suszony
- 1 kostka wołowa
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula biała duża
- zielona pietruszka do posypania
- sól, pieprz
- 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny lub do mięs (opcjonalnie)
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon.
2. W dużym garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy olej słonecznikowy i wrzucamy na niego mięso, które dokładnie obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni.
3. Następnie dodajemy szklankę wody, wrzucamy liscie laurowe, ziele angielske i przykrywamy. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Następnie doglądamy mięso, sprawdzajac, czy woda się nie wygotowała. Dolewamy po szklance wody.
4. Pod koniec gotowania, dodajemy do mięsa przyprawę do wieprzowiny i pokrojoną drobno cebulę oraz majeranek. Przykrywamy i ponownie dusimy ok. 15 minut. Mięso łącznie musimy dusić od około 1 do 1,5 godziny czasu.
5. Kiedy mięso będzie ugotowane, w przypadku braku wody dolewamy jej, tak aby przykryła 1/3 mięsa oraz wrzucamy kostkę wołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotujemy żeby sos nieco odparował.
6. Jeżeli sos będzie zbyt wodnisty, w osobnej szklance mieszamy odrobinę wywaru z mąką, tak aby w sosie nie powstały grudki i dodajemy masę do garnka dokładnie mieszając, aby sos zgęstniał.
7. Na koniec możemy dosolić i dopieprzyć jeszcze do smaku i posypać mięso świeżą, posiekaną pietruszką.
8. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz