Śniadaniowe kanapki z jajkiem sadzonym na szynce i sałacie



Po prostu uwieeeeelbiam leniwe, weekendowe śniadania, w których możemy wspólnie usiąść do stołu, smakować pyszne rzeczy i na spokojnie wypić kubek kawy w doborowym, rodzinnym towarzystwie. Takie chwile są najpiękniejsze, dlatego warto je jeszcze upięknić czymś pyszniutkim! U nas na śniadaniowym stole pojawiło się coś wbrew pozorom banalnego, otóż kanapki z jajkiem sadzonym na szynce i na sałacie ze świeżym pomidorem. Brzmi prosto, prawda? Ale smakuje pysznie, dlatego postanowiłam wrzucić przepis i tutaj! Rozpływające się żółtko wspaniale komponuje się z podsmażoną szynką. A do tego jeszcze świeże, własnej roboty pieczywo na zakwasie - mmmmm pycha!!

To kto się skusi na takie proste, szybkie i zniewalające śniadanie?

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 10 minut~






Co potrzebujemy?

- 4 jajka (lub w zależności ile chcecie zjeść)
- kilka plastrów pomidora
- kilka plastrów ulubionej szynki
- porwane liście sałaty
- szczypiorek
- sól, pieprz
- ulubione pieczywo
- masło

Sposób przygotowania:

1. Chleb lub inne ulubione pieczywo kroimy na cienkie kromki i smarujemy masłem.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy plastry szynki, którą smażmy z dwóch stron do zarumienienia. Plastry szynki przesuwamy na bok patelni, tak aby się nie pokruszyły.
3. Na patelnię wbijamy jajka i smażmy aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. 
4. Na kanapki wykładamy liście sałaty, plaster usmażonej szynki, pomidora i jajko sadzone. Obsypujemy solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty