Śniadaniowe kanapki z jajkiem sadzonym na szynce i sałacie
Po prostu uwieeeeelbiam leniwe, weekendowe śniadania, w których możemy wspólnie usiąść do stołu, smakować pyszne rzeczy i na spokojnie wypić kubek kawy w doborowym, rodzinnym towarzystwie. Takie chwile są najpiękniejsze, dlatego warto je jeszcze upięknić czymś pyszniutkim! U nas na śniadaniowym stole pojawiło się coś wbrew pozorom banalnego, otóż kanapki z jajkiem sadzonym na szynce i na sałacie ze świeżym pomidorem. Brzmi prosto, prawda? Ale smakuje pysznie, dlatego postanowiłam wrzucić przepis i tutaj! Rozpływające się żółtko wspaniale komponuje się z podsmażoną szynką. A do tego jeszcze świeże, własnej roboty pieczywo na zakwasie - mmmmm pycha!!
To kto się skusi na takie proste, szybkie i zniewalające śniadanie?
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 10 minut~
Co potrzebujemy?
- 4 jajka (lub w zależności ile chcecie zjeść)
- kilka plastrów pomidora
- kilka plastrów ulubionej szynki
- porwane liście sałaty
- szczypiorek
- sól, pieprz
- ulubione pieczywo
- masło
Sposób przygotowania:
1. Chleb lub inne ulubione pieczywo kroimy na cienkie kromki i smarujemy masłem.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy plastry szynki, którą smażmy z dwóch stron do zarumienienia. Plastry szynki przesuwamy na bok patelni, tak aby się nie pokruszyły.
3. Na patelnię wbijamy jajka i smażmy aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
4. Na kanapki wykładamy liście sałaty, plaster usmażonej szynki, pomidora i jajko sadzone. Obsypujemy solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz