Naleśniki ze szpinakiem, ricottą i sosem czosnkowym



Hello!

Jak poświąteczne nastroje? I to w taką pogodę? Gęba aż się cieszy od ucha do ucha! Bo w końcu zawitała do nas upragniona wiosna! Aby ta wiosna przeniosła się niedługo na nasze talerze w postaci świeżych, sezonowych owoców i warzyw.

A dzisiaj na naszym stole pojawiły się pieczone naleśniki ze szpinakiem i ricottą podane z pysznym, jogurtowym sosem czosnkowym. Skardły serca mojej rodzinki, więc na pewno zasmakują i Wam :) Przepis jest banalny, więc nie traćcie czasu i szorujcie do kuchni ;)


~Porcja: 10 naleśników~
~Czas przygotowania: 30 minut~





Co potrzebujemy?

Ciasto naleśnikowe:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 szkalnki wody gazowanej
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- olej

Farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 1 niewielka cebula
- pieprz
- łyżeczka soli

Sos czosnkowy:
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 lyżki majonezu
- 3 duże ząbki czosnku
- łyżeczka ketchupu
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy olej i na mocnym ogniu smażymy naleśniki. Każdy naleśnik odkładamy na odrębny talerz.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany wrzucamy cebulę i ją szklimy.
3. Dodajemy szpinak i przykrywamy aż się rozmrozi i ugotuje. 
4. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokruszoną ricottę. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
5. Przygotowujemy sos czosnkowy z podanym składników.
6. Na każdego naleśnika nakładamy farsz ze szpinaku i ricotty i zawijamy w rulon.
7. Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
8. Naleśniki pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach.
9. Podajemy z sosem czosnkowym.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty