Tarta malinowo-serowa




Hello!

Dziś za oknem piękna, słoneczna i na szczęście nieco cieplejsza niedziela! Mnie z tej okazji ogarnęła euforia i dzisiejszy dzień zaczęłam od upieczenia pysznej tarty serowo-malinowej, która już zapachami w piekarniku skradła nasze serca. Oczywiście nie obyłoby się u nas bez niedzielnych słodkości, dlatego też tak przygotowane ciacho jest zdecydowanie świetnym pomysłem!

Przepis jest szybki i z gwarancją, że żadne resztki z pewnością nie zostaną na kolejne dni ;) Dlatego z nadzieją, że wywołam u Was uśmiech na resztkę niedzieli takim smakołykiem, zostawiam Was z przepisem na niego:*:*.

~Porcja: 8 porcji~
~Czas przygotowania: 70 minut~










Co potrzebujemy?

Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
- 400 g serka waniliowego
- 2 jajka
- łyżka budyniu waniliowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka dżemu malinowego
- szklanka mrożonych malin (lub świeżych, sezonowych)

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż wszystko się połączy i ciasto stanie się elastyczne.
2. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy obsypanej mąką i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Wylepiamy tak, aby ciasto pokryło dokładnie boki foremki.
4. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie jabłka lub groch. Wstawiamy tak do lodówki na ok. 30 minut.
5. Po schłodzeniu ciasta, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy w nim tartę ok. 20 minut, aż lekko się przyrumieni, ale nie będzie bardzo twarda.
6. Na upieczone ciasto wykładamy dżem malinowy, układamy rozmrożone maliny.
7. Przygotowujemy masę serową mieszając serki waniliowe z jajkami, ekstraktem waniliowym i budyniem. 
8. Masę wylewamy na ciasto z malinami i pieczemy ponownie w 180 stopniach ok. 20 minut, aż masa się zetnie.
9. Przyozdabiamy malinami i podajemy tartę schłodzoną.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty