Owsianka z masłem orzechowym i bananem



Dzień dobry!

Jak wspaniale zacząć nowy dzień? Nie ma lepszego przepisu niż pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie. Dzisiejszą sobotę postanowiłam dlatego rozpocząć owsianką z masłem orzechowym, bananem i orzechami nerkowca. Zdecydowanie warto się rozpieścić od rana takim słodkim posiłkiem, które nie tylko doda energii na cały dzień, ale jest rewelacyjny i bardzo sycący.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie użycie masła orzechowego własnej roboty, ale jeżeli nie macie akurat orzechów pod ręką, albo brak Wam czasu, możecie tak jak ja użyć gotowego. Jeżeli więc szukacie przepisu na zdrowe śniadanie, to trafiliście idealnie, bo nie ma nic lepszego niz własnej roboty owsianka. Do tego pyszna kawa i można rozpocząć idealnie swój dzień!

Dlatego miłego poranka wszystkim i pyyyysznego śniadania :*:*

~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowania: 10 minut~








Co potrzebujemy?

- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 400 ml mleka 1,5%
- 2 łyżki masła orzechowego niskosłodzonego
- 2 banany
- 2 garści orzechów nerkowca
- 2 łyżki otrąb pszennych

Sposób przygotowania:

1. W rondlu zagotowujemy mleko i dodajemy płatki owsiane. Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
2. Do płatków dodajemy masło orzechowe, które rozpuszczamy w gotującym się mleku i dalej gotujemy ok. 10 minut, aż płatki rozmiękną i owsianka zgęstnieje.
3. Owsiankę przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy pokrojonego w plastry banana oraz orzechy nerkowca. Sypiemy również otrębami pszennymi.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty