Mazurek kajmakowy z fistaszkami i migdałami
Jak Wam mijają przygotowania do Świąt? Zapewne znowu całe mnóstwo pieczenia, gotowania różnych domowych pyszności i słodkości. Ja Wam podsyłam pomysł na szybki mazurek kajmakowy, o orzechowym smaku z dodatkiem migdałów. Ja akurat migdałami przyozdobiłam ciasto, tak aby mazurek był z prawdziwego zdarzenia! Można również użyć lukrowych cukierków, które idealnie sprawdzą się do stworzenia wielkanocnego napisu. Jak kto woli! Ważne żeby było wiosennie, słodko i przepysznie :*
~Porcja: 1 średnia blacha o wymiarach 23x18 cm~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Co potrzebujemy?
- 400 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 żółtka
- gotowa masa kajmakowa lub mleko skondensowane
- 300 g fistaszków
- płatki migdałów do posypania lub przyozdobienia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, żółtka, jogurt grecki i cukier. Ciasto wyrobić dokładnie, owinąć folią i schować do lodówki na ok. 2 godziny.
2. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na papier do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut.
3. Masę kajmakową podgrzać w garnku z wodą w puszce, następnie wyłożyć ją do miski. Fistaszki zmielić i wymieszać z masą.
4. Gotową masę kajmakową wyłożyć na ciasto po same brzegi.
5. Rozsypać płatki migdałów na mazurku lub ułożyć dekoracje.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz