Kurczak po chińsku z ananasem
Dzisiaj u nas na stole zagościła chińszczyzna, w prawdziwym azjatyckim wydaniu. Na naszym stole pojawił się kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i warzywami w towarzystwie ryżu. Wszystko pięknie się dokomponowało i naprawdę wyszedł sycący i pyszny obiad!
Kto gustuje w takich azjatyckich i orientalnych potrawach, na pewno musi zatrzymać się na tym przepiscie, ponieważ jest klasyką gatunku w polskim wydaniu - aż grzech nie spróbować!
Smacznego!
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Co potrzebujemy?
Kurczak
- 2 piersi z kurczaka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos słodko-kwaśny
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka ananasa
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- 1 lyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- sól, pieprz
- 2 łyżki ketchupu
Co potrzebujemy?
1. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem.
2. W misce mieszamy żółtka, mąkę, sos sojowy i dodajemy kurczaka.
3. W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na rozgrzaną kurczaka. Smażymy aż do zarumienienia i odstawiamy.
4. Do woka z oliwą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażmy chwilę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i całość smazymy ok. 5 minut.
5. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i znowu smażymy ok. 3 minut. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 10 minut aż warzywa zmiękną.
6. Dodajemy odsączonoego ananasa pokrojonego w małe kawałki oraz wcześniej usmażonego kurczaka. Dusimy razem ok. 5 minut.
7. Sos sojowy mieszamy z ketchupem i mąką i dodajemy sok z ananasa, a następnie mieszamy. Przygotowaną marynatę dodajemy do warzy w i kurczaka. Ogień zmniejszamy, mieszamy całość i czekamy aż sos zgęstnieje.
8. Doprawiamy octem, cukrem i chilli, tak aby danie nabrało słodko-kwaśnego smaku.
9. Podajemy z ryżem.
I gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz