Kuchenne klasyki - Spaghetti bolognese
Dziś na obiad włoski klasyk, który wkradł się na stałe w dania kuchni polskiej - spaghetti bolognese. Kto nie uwielbia tego makaronu w aksamitnym pomidorowym sosie z aromatycznie doprawionym mięsem? Oczywiście, że danie to stało się jednym z ulubionych i można je spotkać w większości barów i restauracji. Ale też często pojawia się ono na polskich stołach, więc przedstawiam Wam mój przepis na ten przepyszny makaron, szczególnie dla tych którzy w ogóle nie wiedzą jak za to się zabrać :)
Moje spaghetti bolognese odchodzi trochę od tego tradycyjnego włoskiego, ponieważ charakteryzuje się gęstym sosem, który gra w tym daniu zdecydowanie pierwsze skrzypce. Pięknie pachnący świeżo siekaną bazylią, czosnkiem i pomidorami aromat tego dania sprawia, że u mnie wszyscy się na niego rzucają i pochłaniają cały garnek. Smaku doda zdecydowanie dodany na samym końcu tarty parmezan, a wtedy naprawdę ciężko odmówić sobie takiej uczty :)
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 500 g pomidorów pelati w zalewie
- 1 duży słoik koncentratu pomidorowego
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka cukru
- suszone oregano
- łyżeczka chilli w proszku
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- parmezan
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na mocno rozgrzany wrzucamy mięso mielone. Chwilę smażymy rozdrabniając mięso w garnku.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i całość smażymy aż nabierze kolorów i się zarumieni.
3. Dodajemy pomidory w zalewie i rozdrabniamy je drewnianą łyżką. Dodajemy słoiczek koncentratu i dokładnie mieszamy z mięsem i cebulą.
4. Przygtowany sos doprawiamy mocno papryką w proszku, oregano, solą i pieprzem.
5. Dodajemy odrobiny chilli i łyżeczkę cukru i całość mieszamy.
6. Siekamy umytą i osuszoną bazylię i dodajemy ją do dania. Chwilę gotujemy żeby danie przeszło aromatem ziół pod przykryciem.
7. W tym czasie gotujemy makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
8. Ugotowany i odcedzony makaron nakładamy na talerze, dodajemy sos blognese i posypujemy parmezanem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz