Kuchenne klasyki - Pyzy z sosem myśliwskim
W dzisiejszy poniedziałkowy dzień, zastanawiając się co dziś na obiad, postawiliśmy na klasykę kuchni polskiej w postaci pyzów w sosie myśliwskim własnej roboty. Na pewno danie to często jest widywane na Waszych stołach, ponieważ jest szybkie w przyrządzeniu, a do tego sycące i pyszne! Nie potrzeba wcale wielu godzin spędzonych w kuchni, żeby przygotować konkretny i tradycyjny obiad. A to danie jest tego doskonałym przykładem.
Miłego poniedziałkowego popołudnia! ;*:*
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- 2 opakowania bułek przygotowanych na parze
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1 małe opakowanie koncentratu pomidorowego
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 duża kiełbasa wieprzowa
- duża cebula
- 6 pieczarek
- 1 łyżka mąki pszennej
- papryka ostra mielona - łyżeczka
- papryka słodka - łyżka
- sól, pieprz
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno szatkujemy.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę.
4. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy cebulę i całość smażymy aż wszystko się zarumieni.
5. Dodajemy pieczarki i dalej smażymy ok. 3 minut.
6. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę i szybko mieszamy aż sos się zagotuje, a całość zgęstnieje.
7. Dodajemy ogórki kiszone i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
8. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Mieszamy.
9. Podajemy z pyzami przygotowanymi na parze
i gotowe! Smaczngo!
Komentarze
Prześlij komentarz