Bataty nadziewane ciecierzycą, fetą i szpinakiem
Hello!
Dzisiaj wrzucam coś idealnego dla tych, co gustują w bardziej wegetariańskich potrawach :)
Przepis zapożyczyłam z Kwestia Smaku, ponieważ bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam spróbować go również w swojej kuchni, za co bardzo dziękuję, ponieważ był rewelacyjny i bardzo wszystkim smakował. Trochę zmodyfikowałam niektóre dodatki, dlatego przedstawiam Wam moją wersję tego pysznego dania!
I oto na naszym stole zawitały pieczone bataty, nadziewane gotowaną cieciorką, świeżym szpinakiem i fetą. Przepis bardzo prosty, ale i równie pyszny, dlatego na pewno przypasuje Wam do gustu. Oryginał przepisu podlinkowany u góry :)
Pysznej niedzieli!
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Co potrzebujemy?
- 3 duże bataty
- 1 opakowanie fety
- 2 garści świeżego i umytego szpinaku
- pół słoika gotowanej ciecierzycy
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- zioła prowansalskie
- łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
1. Bataty przekrawamy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy liście szpinaku, które smażymy aż zwiędną.
3. Dodajemy czosnek i mieszamy.
4. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i chwilę razem gotujemy.
5. Wyjmujemy bataty i wydrążamy miąższ, który dodajemy do szpinaku i ciecierzycy.
6. Masę mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy curry, ostrą paprykę i zioła prowansalskie.
7. Farsz wykładamy na wydrążone bataty i posypujemy na koniec fetą.
8. Wkładamy do piernika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz