Udka w pikantno-słodkim sosie pomidorowym
Hello!
Dziś za oknem pięknie prószy śnieg, zwiastujący nam, że zima jeszcze na pewno tak szybko nie odejdzie. W końcu się ta mroźna pora roku rozkręciła i zapędza nas pod koce, ciepłe swetry, puchowe kurtki i ocieplane czapki i buty. Ostatnimi czasy zima nie daje się nam tak bardzo we znaki i jest niestety tak mało śniegu, że każdy taki dzień sprawia zwyczajną dziecięcą radochę i aż zachęca do spacerów, a dla tych co chorują chociaż miły widok za oknem :)
W taki piękny zimowy dzień zaproponuję Wam coś, co z pewnością baaaardzo rozgrzeje Was w ten mróz! A będą to pieczone udka z kurczaka w mocno pikantnym i zarazem słodkim sosie pomidorowym. Danie to od wielu lat przygotowywane jest u nas w domu i to na przeróżne okazje, a do tego uwielbiane przez nas wszystkich. Kto nie spóbuje nie będzie wiedział, dlatego zostawiam Was z przepisem, a to czy skosztujecie... Wybór pozostawiam Wam :))!
~Porcja: 10 porcji~
~Czas przygotowania: do zamarynowania dzień wcześniej + 20 minut przed podaniem~
Co potrzebujemy?
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- sól
Sposób przygotowania:
1. Udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i oprószamy solą.
2. W misce mieszamy koncentrat, wyciśnięte ząbki czosnku, sos sojowy, miód oraz chilli. Przygotowaną zalewę wylewamy na udka i pod przykryciem chowamy do lodówki na min. 1 dzień.
3. Na drugi dzień zamarynowane udka smażymy na patelni aż do zarumienienia i na końcu przelewamy do nich sos, który razem z mięsem podgrzewamy na dużej patelni.
4. Udka wraz z sosem przelewamy z powrotem do naczynia żaroodpornego, w którym można następnie w piekarniku danie podgrzewać.
5. Podawać ze świeżym pieczywem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz