Meksykańskie guacamole
Kontynuując serię dipów, które można zaserwować na weekendowe przyjęcie, dzisiaj wrzucam przepis na meksykańskie guacamole, czyli pastę z awokado, czosnku i czerwonej cebuli. Nie każdy za takim dipem przepada, ponieważ ma on bardzo charakterystyczny smak, ale jednak warto chociaż raz spróbować takiego sosu.
Jeżeli jednak planujecie zorganizować domowe przyjęcie w jednym stylu, zdecydowanie zaproponuje Wam ucztę w stylu meksykańskim, na której dip ten znajdzie swoje honorowe miejsce. Będzie on wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych potraw, jak np. Enchilada z mięsem wołowym, na którą pirzepis znajdziecie tutaj.
~Porcja: 1 niewielka miseczka~
~Czas przygotowania: 10 minut~
Co potrzebujemy?
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duży ząbek czosnku
- garść posiekanej czerwonej cebuli
- sok z 1 limoniki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera.
2. Do blendera dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, cebulę, sok z limonki oraz sól i pieprz.
3. Całość blendujemy na gładką masę.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz