Kurczak w słodko-kwaśnej glazurze po azjatycku
Hmmm... Co dziś na obiad? Co by tu przygotować w zaledwie 20 minut? Krążą Wam takie myśli po głowie? Oto przepis na pyszny i błyskawiczny obiad w postaci kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze, którą uzyskać można dzięki zamarynowaniu mięsa w mące ziemniaczanej, która sprawia cuda!. Co stoi na przeszkodzie żeby przygotować orientalny obiad w środku tygodnia? Tym bardziej że robi się go ekspresowo? Nam przypadł bardzo do gustu, więc zostawiam Was z tym pysznym przepisem :):)
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 20 minut~
Co potrzebujemy?
- 4 piersi z kurczaka
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka oleju
- sól
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę albo podłużne paski, a następnie oprószamy solą. Mięso przekładamy do woreczka foliowego, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i potrząsamy tak długo, aż mąka oblepi całe mięso.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany kawałki kurczaka i chwilę smażymy,
3. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i smażymy mięso na złoty kolor.
4. Dodajemy miód, sos sojowy, ocet winny i wodę. Całość mieszamy i chwile smażymy.
5. Do dania dodajemy poszatkowaną cebulę i przykrywamy pokrywką na ok. 4 minuty.
6. Doprawiamy solą do smaku i pieprzem kajeńskim.
7. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
Komentarze
Prześlij komentarz