Ciasto czekoladowe
Aby osłodzić sobie trochę życie w ten mroźny i bardzo nieprzyjemny czas, postanowiliśmy spędzić go w rodzinnym gronie i przygotować coś pysznego na niedzielne popołudnie. Trzeba przecież jakoś uczcić ostatni dzień weekendu i koniec karnawału! :)
Oto przepis na pyszne ciasto czekoladowe. Przepis na nie znalazłam już bardzo dawno temu buszując w Internecie, nawet nie pamiętam gdzie dokładnie i na jakiej stronie to było. Zapisałam, przygotowałam raz i od tej pory przygotowuje je bardzo często. Ciasto bazuje praktycznie na samej czekoladzie, która po prostu rozpływa się w ustach i przypomina schłodzony mus czekoladowy. Naprawdę bomba! Dlatego polecam bardzo, bo na pewno zasmakuje każdemu kto je spróbuje :).
A tymczasem zostawiam Was z przepisem i życzę słodkiej i udanej niedzieli! Buziaki! :*:*
~Porcja: Okrągła blacha o średnicy 23 cm~
~Czas przygotowania: 1,5h~
Co potrzebujemy?
- 125 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 60 g mąki
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Masło topimy w garnku i wrzucamy do niego potłuczoną gorzką czekoladę. Całość mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Oddzielamy żółka od białek. Żółtka ucieramy w misce z cukrem. A białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno w drugiej misce.
3. Utarte żółtka z cukrem dodajemy stopniowo do masy czekoladowej. Dodajemy mąkę i całość mieszamy w garnku.
4. Dodajemy do całości bardzo delikatnie na sztywno ubite białka i bardzo delikatnie ze sobą łączymy, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
5. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną tłuszczu.
6. Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut.
7. Przygotowujemy polewę ze składników. Upieczone ciasto dziurkujemy patyczkiem drewnianym i polewamy rozpuszczoną masą czekoladową. Można całość posypać również wiórkami kokosowymi. Czekamy aż polewa się zetnie i ciasto ostygnie.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz