Szpinakowe tagiatelle z serem lazur i pecorino
Witajcie w Nowym Roku!
Świąteczne i sylwestrowe szaleństwo już za nami. Wkroczyliśmy w styczeń, który powitał nas piękną, prawie że wiosenną pogodą za oknem. Nadszedł w końcu czas realizacji noworocznych postanowień! Ja już ,jak co roku, przygotowałam swoją listę planów i celów na ten rok, i jak zwykle lista ta z roku na rok jest coraz dłuższa :). Jest to też doskonały moment na podsumowanie wszystkiego co było do tej pory. Rok to naprawdę szmat czasu, który przyniósł wiele zmian, zweryfikował wiele rzeczy, a przed nami kolejny, wspaniały rok naszego życia. Pamiętajcie, tylko my możemy zadecydować jak on będzie wyglądać!
Oprócz postawienia sobie kolejnych celów, postanowiliśmy przede wszystkim zacząć nowy rok ze smakiem, serwując sobie na obiad szpinakowe tagiatelle podane ze świeżym szpinakiem, śmietaną, serem lazur i pecorino! Mówię Wam - magia! W końcu podobno jaki początek roku, taki cały rok, dlatego u nas cały 2018 rok zapowiada się baaaaaardzo smacznie :)
Poniżej zostawiam Wam na to idealny przepis :P
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 100 g sera lazur
- starty ser pecorino do posypania
- szpinakowe tagiatelle
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
Sposób przygotowania:
1. Makaron tagiatelle gotujemy aldente, zgodnie z opisem na opakowaniu.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Szpinak myjemy, osuszamy i nożem gęsto siekamy na większe kawałki. Wrzucamy szpinak na patelnię i czekamy aż liście "zwiędną". Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i chwilę jeszcze smażymy.
3. Do szpinaku doajemy śmietanę i nie czekając do zagotowania, dodajemy pokruszony ser lazur. Czekamy aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
4. Gdyby sos był gęsy, można dodać łyżkę mąki do zagęszczenia. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
5. Odcedzony makaron tagiatelle wrzucamy na patelnię i łączymy z sosem do połączenia. Doprawiamy odrobiną soli.
6. Szpinakowe tagiatelle nakładamy na talerze i posypujemy startym serem pecorino.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz