Kuchenne klasyki - Gulasz wołowy po węgiersku





Hello!

Pogoda za oknem zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Brak słońca powoduje, że aż nie chce się wystawiać nogi na za kołdrę. Dlatego też z powodu niebywałej tęsknoty za latem, wzięło mnie dziś na wspominki. Postanowiłam przywrócić te chwile, z naszych ostatnich wakacji i podróży, i przygotować dzisiaj na obiad tradycyjny gulasz węgierski, który mieliśmy również okazję skosztować na samych Węgrzech i poznać jego prawdziwy, bałkański smak. Takimi smakami uwielbiam przywoływać wspomnienia, dlatego też z każdej podróży przywożę ze sobą kolejne tradycyjne, regionalne smaki, które próbuję później odtworzyć w mojej kuchni. Tym razem postawiłam na gulasz, który jest uwielbiany przez całą moją rodzinkę - mocno pikatny, paprykowy i soczysty!

Planując dzisiejszy obiad, nie obyło się również bez odświeżenia sobie pamięci zdjęciami, które po prostu kocham, w kółko wywołuję i zbieram kolejne albumy do naszej kolecji. Dlatego też postanowiłam zalać dzisiejszy post, oprócz samego przepisu, także odrobną prywaty, w postaci  zaledwie kilku zdjęć i wspomnień z naszej podróży - również tych kulinarnych. Oprócz zaliczenia kolejnych dwóch stolic europejskich, tj. Bratysławy i Budapesztu udało nam się wypocząć nad pięknym Balatonem i odwiedzić również wiele tamtejszych niewielkich knajpek i restauracji, fantastycznie urządzonych, w których spróbowaliśy nie tylko regionalnych dań, ale i również o wiele więcej pyszności!














Oczywiście, żeby poczuć klimat, trzeba zaczerpnąć tego powietrza, ale jeżeli choc trochę przyniosłam Wam wakacji i węgierskiego lata, to zostawiam Was z przepisem na gulasz :) 


~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 1h~




Co potrzebujemy?

- Pręga wołowa ok. 1 kg
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 niewielka papryczka chilli
- 0,5 l rosołu
- 2 puszki pomidorów pelati w zalewie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- pieprz, sól
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimi w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli. Nastęnie przekładamy ją do więszkego garnka.
2. Mięso oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy delikatnie pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy aż mięso się zarumieni i następnie przekładamy je do garnka z cebulą.
3. Dodajemy do garnka wyciśnięte ząbki czosnku i całość razem mieszamy. 
4. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Papryczkę chilli drobniej siekamy. Papryki dodajemy do mięsa.
5. Całość zalewamy 0,5 l rosołu i pod przykryciem gotujemy mięso do miękkości ok. 1h.
6. Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat i całość mieszamy aż powstanie gęsty sos. 
7. Sos doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty