Dorsz pieczony w porach w sosie śmietanowym
Dzisiaj krótko i na temat. W roli główej uwielbiany przeze mnie dorsz, ale tym razem pieczony w porach, z marchewką i w sosie śmietanowym. Ryba jest krucha, soczysta, a por i sos dodatkowo podkreślają jej smak.
Danie to jest idealne zarówno na kolację, jak i obiad, Nie jest ono, ani szczególnie wymagające, ani czsochłonne, dlatego wystarczy przygotować odpowiednie składniki, wsadzić wszystko do piekarnika i można zająć się ze spokojem innymi rzeczami! A do tego ryba jest wyśmienita ;)
~Porcja: 2 osoby
~Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
- 2 filety z dorsza ok. 300 gramm
- kawałek pora
- 1 niewielka marchewka
- śmietana 18% 250 ml
- sól, pieprz
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Filety z dorsza myjemy, osuszamy i mocno solimy z każdej ze stron.
2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wkładamy tam filety i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut.
3. W tym czasie na patelni rogrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w krążki por oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i całość chwilę smażymy. Dodajemy śmietanę i ogień zmniejszamy. Doprawiamy łyżeczką soli i pieprzem.
4. Przygotowany sos wylewamy na lekko podpieczone filety rybne i pieczemy dalej całość w tej samej temperaturze ok. 15 minut.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz