Świąteczny schab pieczony w rękawie
Ho, ho!
Już za jeden dzień Wigilia!! Zapewne u każdego w domu skrupulatne przygotowania, a działania w kuchni idą pełną parą, a pracy z pewnością jeszcze całe mnóstwo!
Dlatego też, na szybko, wrzucam propozycję już na Boże Narodzenie i Świąteczny stół w pierwsze lub drugie Święto w postaci przepysznej, aromatycznej pieczeni ze schabu. Niesamowity, pyszny, i wyczarowany prosto z rękawa rewelacyjny smak i niezwykła kruchość mięsa z pewnością będzie idealna na te świąteczne dni.
Co tu więcej pisać, zostawiam Was z przepisem - może się przyda dla tych, co myślą też co przygotować po Wigilii na rodzinne spotkania przy świątecznym stole.
Ja życzę Wam i sobie owocnych przygotowań w rodzinnej, przepięknej atmosferze :*:*
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 1,5h~
Co potrzebujemy?
- 1 kg schabu bez kości
- pół opakowania suszonego majeranku
- łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- gałązka świeżego rozmarynu
- 3 kulki jałowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowywania:
1. Dzień wcześniej przygotowujemy schab. Myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Schab nasmarowujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, majerankiem, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz dokładamy jałowiec. Na schab nakładamy pokrojoną w piórka szalotkę i całość zamykamy szczelnie w rękawie. Chowamy do lodówki na całą noc.
2. Następnego dnia schab wyjmujemy i nie otwierając rękawa pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.
3. Po wyjęciu, rękaw otwieramy i schab kroimy w cienkie kawałki, a następnie wraz z sosem własnym przekładamy na półmisek.
4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz