Świąteczny piernik marchewkowy
Święta Bożego Narodzenia za pasem! U nas w domu już pojawiły się pierwsze ozdoby, pierniki w świątecznym pudełku czekają już do przyozdobienia, a do tego wszystkiego przygotowujemy listę świętecznych potraw i poszukujemy na gwałt pierwszych prezentów. Kto z nas nie kocha tej świątecznej aury? Nastrój podkreśla dodatkowo pierwszy śnieg, który do nas w końcu zawitał w grudniu i trzeba mocno trzymać kciuki, żeby pozostał z nami do Świąt!
A Wy poszukujecie już pomysłu na świąteczne ciasto? Ułatwię Wam i dzisiaj wrzucam pierwszą świąteczną propozyję na piernik, ale w bardzo innej i oryginalnej odsłonie - w postaci ciasta przygotowanego na bazie marchewki! Ciasto smakuje identycznie jak prawdziwy, tradycyjny piernik, a do tego jest niezwykle wilgotne i nie schnie nawet przez kilka dni!
Kto powiedział, że w Święta nie może być trochę dietetycznie? Zawsze i u każdego jest obżarstwo na całego, a potem zamartwianie się jak zrzucić zbędne kilogramy. Dlatego może warto chociaż jeden przysmak zastąpić czymś zdrowszym? Ba! Można zjeść go wtedy więcej ;);)
To co, skusicie się?
~Porcja: Blacha o średnicy 24 cm~
~Czas przygotowywania: 1h~
Co potrzebujemy?
- 4 marchewki
- 1 szklanka oleju
- 300 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g posiekanych migdałów
- 3 duże jajka
- 1,5 szlanki mąki
- 1,5 szklanka miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cukriu waniliowego
- pół łyżeczki soli
- kwaśna śmietana 18%
Sposób przygotowywania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na bok.
2. Migdały i orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.
3. Do miski wrzucamy cukier waniliowy, wlewamy miód i wbijamy jajka, a następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem. Do całości zaczynamy dodawać olej i cały czas mieszamy.
4. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól, proszek do pieczenia i sodę - całość mieszamy. Mąkę z solą dodajemy do masy jajecznej i nadal całość mieszamy mikserem aż ciasto będzie gęste.
5. Do ciasta dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i ponownie mieszamy.
6. Marchewkę dokładnie odciskamy i odcedzamy z wody, a następnie dodajemy do ciasta. Wrzucamy również orzechy włoskie i migdały i mieszamy delikanie całość drewnianą łyżką.
7. Piekanik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto pieczemy 45 minut.
8. Po wystudzeniu ciasto smarujemy kwaśną śmietaną i wstawiamy do lodówki.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz