Placki z cukinii z kozim serem


Szukałam pomysłu na kolację i poszukując inspiracji zerknęłam do lodówki, w której została mi akurat jedna cukinia. Od razu do głowy przyszły mi chrupiące placuszki! Wielu składników do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba i dlatego przygotowuje się je niezwykle szybko i prosto.  Z całą pewnością wszyscy domownicy będą syci i zadowoleni :)

Placuszki podałam ze szczypiorkiem i serkiem kozim, który uwielbiam i zdecydowanie dodał on charakteru całości. Trzeba je podawać od razu po usmażeniu żeby były soczyste i chrupiące, bo wtedy są zdecydowanie najlepsze!

Ja tymczasem pozostawiam Was z przepisem, a sama zabieram się za wcinanie :*:*:*

~Porcja: 3 osoby~
~Czas przygotowywania: 20 minut~













Co potrzebujemy?

- 1 bardzo duża cukinia
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- łyżka świeżego szczypiorku
- olej kokosowy
- ser kozi do posypania
- sól, pieprz

Co potrzebujemy?

1. Cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię solimy i odstawiamy na chwilę żeby puściła wodę. Następnie dokładnie cukinię odciskamy i odcedzamy wodę, żeby placki nam się nie rozwalały w trakcie smażenia
2. Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, poszatkowany szczypiorek, sól i pieprz. Całość dokładnie ze sobą urabiamy.
3. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju kokosowego. Z masy urabiamy niewielkie i płaskie kotleciki i wrzucamy je na rozgrzany mocno tłuszcz. Smażymy na mocnym ogniu ok. 2 minuty, a następnie przekładany na drugą strone i również smażmy ok. 2 minuty.
4. Placki odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nich sporą ilość tłuszczu.
5. Kładziemy na talerze, posypujemy je  odrobiną świeżego szczypiorku i pokruszonym kozim serem.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty