Pierniczki świąteczne
Kto jeszcze nie przygotował pierników w tym roku? Przynać się! Dla spóźnialskich wrzucam przepis, dzięki któremu nie trzeba czekać, aż pierniczki stwardnieją, a po ich ostygnięciu można od razu je udekorować w wybrany sposób!
Przygotowywanie pierników zawsze, co roku sprawia dużą frajdę. Jest to dokonała okazja, żeby zaangażować resztę rodziny i przyjaciół przy ich przygotowywaniu i to w towarzystwie świątecznych piosenek i pysznego, aromatycznego grzanego wina. Uwielbiam ten przedświąteczny okres, kiedy w całym domu rozlega się ten słodki, cynamonowy zapach, a przyrządzanie, wycinanie i dekorowanie pierników staje się wspólnym rodzinnym wyzwaniem, z którgo każdy na końcu jest dumny i może przez całe Święta podziwiać swoje (nie zawsze niestety) udane dekoracje na pierniczkach.
Pierniki są również doskonałym prezentem dla bliskich! Ja zawsze je dołączam do każdego prezentu, ale można je wręczyć również pięknie przyozdobione w celofanie. Można je również przywiesić na choince, i wystarczy przed ich upieczeniem wykroić na kilku piernikach dziurkę w cieście, żeby można było przewiesić je wstążką.
Z resztą... chyba nie trzeba Wam przedstawiać takich oczywistości - przecież w większości domów to rodzinna tradycja. Dla tych potrzebujących przygotowany został ten oto post, który może się przydać w sam raz na tydzień przez Wigilią, aby poczuć jeszcze bardziej tą niesamowitą magię Świąt!
~Porcja: 3 blachy pierników~
~Czas przygotowywania: 1h ~
Co potrzebujemy?
Ciasto:
- 1 kg mąki tortowej typu 550
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
Lukier:
- 1 białko
- Szklanka cukru pudru
Sposób przygotowywania:
Ciasto:
1. Masło rozpuszczamy na małej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kako, przyprawę do piernika, sodę, cynamon, cukier puder i mieszamy.
3. Następnie dodajemy jajka, miód i roztopione masło. Ciasto urabiamy do połączenia się składników i dzilimy na 3 lub 4 porcje i przygotowujemy odrębne kulki. Chowamy do lodówki na minimum 40 minut.
4. Po wyjęciu ciasta każdą z porcji dokładnie rozwałkowujemy na płaski i gładki płat ciasta i następnie wycinami pierniczki za pomocą foremek.
5. Pierniki pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.
Lukier:
1. Białko dodajemy do miski, dorzucamy cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa lukrowa.
2. Lukier nakładamy na ostudzone pierniki.
I gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz