Kurczak w aksamitnym sosie curry z mleczkiem kokosowym
Rozpoczął nam się grudzień i za nami również pierwszy śnieg! Święta zbliżają się wielkimi krokami i już wiele osób zaprząta sobie nimi powoli głowę, dlatego za chwilę pojawią się na blogu pierwsze świąteczne przepisy ;). Póki co trzeba też pomyśleć o czymś na rozgrzanie w te zimne popołudnia i wieczory. Zawsze podkreślam, że wspólne chwile przy stole niezwykle łączą, dlatego ważne jest żeby nigdy w kuchni nie było nudno, a przygotowywane dania były nie tylko smaczne, ale też różnorodne!
Na dzisiajsze popołudnie dlatego zaproponuje Wam rozgrzewające i lekko pikantne curry w kremowym sosie przygotowanym na bazie z mleczka kokosowego, podane wraz z delikatnym kurczakiem. Zapewniam Was - obłęd! Do tego idealnie przygotowany ryż i obiad gotowy! Kubki smakowe szaleją, a dla tych co uwielbiają takie jedzeniowe, orientalne klimaty, taki obiad to strzał w dziesiątkę! Bo dlaczego by nie sprawić sobie małej przyjemności i przenieść się na chwilkę do innego świata?
Macie ochotę na małą kulinarną podróż? To do dzieła! ;)
~Porcja: 4 osoby~
~ Czas przygotowywania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- 3 duże piersi z kurczaka
- 200 ml mleczka kokosowego
- 50 ml śmietany 18%
- 1 łyżka kurkumy
- 4 łyżki tajskiej pasty curry
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- pół łyżeczki chilli
- 2 cm imbiru
- łyżka soku z limonki
- olej kokosowy
- sól, pieprz
- kolendra lub natka pietruszki do przyozdobienia
Sposób przygotowywania:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobne paski. W misce mieszamy wyciśnięty czosnek, sok z limonki, starty imbir, kurkumę i curry oraz sól i pieprz. Wrzucamy kurczaka do miski i całość dokładnie mieszamy żeby mięso się zamarynowało. Odstawiamy na chwilę
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy kurczaka i całość smażymy, aż kurczak się zarumieni.
3. Do całości dodajemy paste curry, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli i chwilę gotujemy pod przykryciem - ok. 5 minut.
4. Do kurczaka dodajemy mleko kokosowe oraz śmietanę i mieszamy do połączenia się składników i aż sos stanie się bardzo kremowy i gęsty. Na koniec możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
5. Kurczaka w sosie curry podajemy z ryżem i posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz