Gotowany kurczak w galarecie
Hej!
Dzisiaj ostatni dzień w 2017 roku, dlatego też wrzucam ostatni tego roku post związany, jakżeby inaczej, z Sylwestrem!
Dla tych, co jeszcze nie zdążyli przygotować czegoś na Sylwestrowy stół, jest to ostatnia szansa na to, żeby lecieć do sklepu i coś przygotować dla swoich gości na wieczorną kolację. Idealna przekąska na zimno jest doskonałą propozycją do podania, dlatego może warto się skusić. Przepis oczywiście podkradłam mojej kochanej Mamie. Dzisiaj na stole po polsku, tradycyjnie, ze smakiem i imprezowo!
To co? Do dzieła! I szampańskiej zabawy dzisiaj wszystkim! Aby nowy rok 2018 był jeszcze lepszy niż poprzedni! :*:*:*
~Czas przygotowania: 1h~
~Porcje: 8 sztuk~
Co potrzebujemy?
- 1 stópka wieprzowa
- 1 niewielkie opakowanie żelatyny
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sok z cytryny
- 2 marchewki
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- koperek
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy 1l wody i wrzucamy tam 1 stópkę wieprzową, wcześniej wypłukaną w zimnej wodzie. Do wywaru dodajemy odrobinę soli, liść laurowy, ziela angielskie. Gotujemy ok. 40 minut do miękkości mięsa.
2. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i dodajemy do wywaru. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. W osobnym garnku w tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy piersi z kurczaka, marchewki obrane i umyte. Całość gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu mięsa, kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, a marchewkę w plastry.
4. Gotujemy na twardo jajka, a po ich ostygnięciu, kroimy je również w plastry.
5. Przygotowujemy niewielkie kubeczki i do każdego wkładamy kilka plastrów marchewki, kurczaka, plaster jajka i zalewamy całość wywarem z żelatyną. Tak przygotowane kubeczki chowamy na min. 4h do lodówki, żeby masa sprężniała.
6. Po 4h wyjmujemy z kubeczków galarciki na półmisek, zdobimy koperkiem i podajemy z sokiem z cytryny.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz