Filety rybne w cieście
No i stało się! Najpiękniejszy czas nastał i Wigilia już jutro...! Dlatego w ogromie prac, które jeszcze mnie czekają, wrzucam na szybko post i ciąg dalszy propozycji, które mogą pojawić się na świątecznym stole. Tym razem będzie to typowo wigilijna propozycja w postaci filetów rybnych w cieście. Może to być każda dowolna ryba - jeżeli lubicie karpia, niech będzie to karp, jeżeli dorsza - niech będzie dorsz! Ważne żeby ryby były dokładnie wyfiletowane. Ja do swojego przepisu użyłam filetów tilapii, ponieważ te ryby akurat dostałam w najbliższym mi sklepie.
Jeżeli ktoś szuka pomysłu na pzygotowanie ryby, zostawiam Was z przepisem, a sama lecę dalej do kuchni.
Wesołych Świąt wszystkim :*:*
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowywania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- 6 filetów rybnych, np. dorsza, mintaja, karpia
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- pęczek świeżego koperku
- masło klarowane
- przyprawa do ryb
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowywania:
1. Filety rybne dokładnie oczyszczamy i myjemy. Każdy z filetów mocno zasalamy i odkładamy na min. 10 minut do lodówki.
2. Przygotowujemy miskę z mąką, miskę z bułką tartą i miskę z roztrzepanymi jajkami
3. Każdy płat ryby marynujemy w mące, następnie w jajkach, a potem w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smazymy ryby z każdej ze stron ok. 2/3 minut na mocnym ogniu.
5. Smażąc każdą ze stron posypujemy przyprawą do ryb, solą i pieprzem, a na sam koniec również świeżym, posiekanym koperkiem.
6. Każdy kawałek odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z dużej ilości tłuszczu.
7. Ryby przekładamy na półmisek i skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy jeszcze świeżym koperekiem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz