Szakszuka z cebulą i papryką



Dzisiaj na tapecie szakszuka! Szczerze przyznaję - osobiście uwielbiam to tunezyjskie danie! Jest to dla mnie jedyna taka kombinacja, w której jajka tak doskonale komponują się z pomidorami. Można ją urozmaicić dowolnymi warzywami i dodać również wędlinę. U mnie dzisiaj idealnie sprawdziła się na wczesną kolację, w wersji podstawowej -  czyli jajka w towarzystwie pomidorów, cebuli i papryki, z dodatkiem świeżej bazylii.

Na talerzu od razu robi się kolorowo, pięknie i aż przyjemnie rozpocząć takim cudem kolejny tydzień! A więc zabierajcie się do pracy!!!

Wspaniałego tygodnia :*:*!

~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowywania: 20 minut~











Co potrzebujemy?

- 4 duże jajka
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka pomidorów z puszki wraz z zalewą
- 1 ząbek czosnku
- 1 niewielka cebula biała
- 1 mała czerwona papryka
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- szczypta chilli
- sól, pieprz

Sposób przygotowywania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na połówki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę, dodajemy czosnek i chwilę smażymy całość.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut do miękkości. 
4. Do warzyw dodajemy pomidory wraz z zalewą, dusimy żeby rozdrobnić większe kawałki i na mocnym ogniu gotujemy do odparowania sosu. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych i całość mieszamy. Doprawiamy solą, chilli i pieprzem do smaku.
5. Na patelni robimy 4 miejsca i w każde wolne miejsce wbijamy jajko. Przykrywamy patelnię przykrywką i czekamy aż jajka się zetną. 
6. Gotową szakszukę delikatnie oprószamy solą i pieprzem,  a na koniec posypujemy świeżą pociętą bazylią. 

Komentarze

Popularne posty