Sałatka z grillowanym serem bałkańskim, kurczakiem i orzechami włoskimi




Hello!

Co będzie idealną propozycją do lampki wina? Potrzebny jest Wam pomysł na wieczorną, romantyczną kolację we dwoje? Idealna będzie lekka sałatka z podanym na ciepło grillowanym kurczakiem i serem bałkańskim oraz dodającymi chrupkości orzechami włoskimi.

Do tej sałatki nie potrzeba niczego więcej dodawać - jest syta, a jednocześnie lekka i wyśmienita, a z dobrym winkiem komponuje się fenomenalnie! Myślę, że jest to idealny przepis na wspólne spędzenie romantycznego wieczoru w zaciszu domowym, ale sprawdzi się on również doskonale podczas innych okazji!

To co? Gotowi do działania? Poniżej macie przepis, a ja uciekam w końcu zrelaksować się po całym, pracowitym tygodniu!

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 30 minut~





Co potrzebujemy?

- 2 piersi z kurczaka
- 150 g sera bałkańskigo
- główka niewielkiej sałaty rzymskiej
- rucola
- roszponka
- 50 g orzechów włoskich
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- łyżka przyprawy do kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki kremu balsamicznego do ozdoby

SOS:
- łyżka miodu
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz

Sposób przygotowywania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paski. Przygotowanego kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do kurczaka i odstawiamy na chwilę.
2. Sałatę, rucolę i roszponkę myjemy i osuszamy. Mieszamy ze sobą i wkładamy do miseczek.
3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę.
4. Cebulę kroimy  w piórka i kładziemy na sałacie. Pomidorki myjemy, przekrawamy na połówki i również dodajemy do sałatki. Do każdej miseczki z warzywamy dodajemy sos, ale nie mieszamy. 
5. Rozgrzewamy grilla elektrycznego lub na grillowej patelni smażymy kurczaka, aż się zarumieni. Przygotowanego rozkładamy dookoła miseczki z przygotowanymi warzywami.
6. Każdą miseczkę z sałatką posypujemy orzechami włoskimi.
7. Na suchą patelnię grillową kładziemy ser bałkański i pod przykryciem grillujemy go ok. 3/4 minut aż będzie ciepły. Kroimy go następnie w kawałki i kładziemy na środek miski z sałatką.
8. Sałatkę podawać bez mieszania. Można polać kremem balsamicznym dla smaku.

i gotowe! Smacznego!


Komentarze

Popularne posty