Propozycja na obiad: Szpinakowe kieszonki z indyka na kaszotto z kaszy pęczak





Hello!

W parze za pochmurnym widokiem za oknem,a więc tą brzydszą odsłoną jesieni, idą wszelkiego rodzaju kasze. U nas dzisiaj zagościła kasza pęczak w postaci kaszotto przygotowanego z marchewką i cebulą. Do tego rewelacyjnie wpasował się indyk nadziewany szpinakiem i żółtym serem. Coś innego, a jednocześnie bardzo smacznego.

Tego typu kaszotto można przygotować również z dodatkiem innych warzyw i podać samemu, jako wegetariańską lub po prostu lekką wersję tego dania. Na naszym stole oczywiście musiało być "konkretnie", dlatego pojawił się delikatny i soczysty drób.

My już objedzeni do syta, ale może komuś przypasuje pomysł na weekendowy obiad?

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 1h~










Czego potrzebujemy?

Kieszonki drobiowe:
- 1 duża pierś indycza
- 250 g szpinaku mrożonego lub w liściach (ja użyłam mrożonego)
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera żółtego gouda
- 2 łyżki przyprawy do drobiu
- 1 łyżka cząbru
- sól, pieprz
- łyżka oleju

Kaszotto:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 marchewki
- 1 biała cebula
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- tymianek suszony - łyżeczka
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowywania:

Kieszonki drobiowe:
1. Piesi indycze dzielimy na 4 porcje, przecinamy na pół i przekrawamy wzdłuż. Następnie nakrywamy każdy kawałek folią spożywczą i rozbijamy na cienkie płaty. Każdy z tych płatów mocno solimy i pieprzymy. Odstawiamy na bok.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na rozgrzany szpinak. Kiedy szpinak zacznie być miękki, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Doprawiamy szpinak solą i pieprzem.
3. Na rozłożone płaty mięsa wkładamy szpinak, odrobinę startego sera gouda i zamykamy na pół. Spinamy wykałaczkami. Po nafaszerowaniu wszystkich kawałków posuypujemy je przyprawą do drobiu.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany wkładamy kieszonki. Smażymy na mocnym ogniu z każdej strony ok 3/4 minuty, a następnie patelnię przykrywamy i dusimy ok. 20 minut tak, aby mięso wystarczająco zmiękło. Na samym końcu posypujemy suszonym cząbrem, jeszcze odriobiną soli i pieprzu.

Kaszotto:
1. Kaszę pęczak przełukujemy pod zimną wodą na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a marchewki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy marchewkę. Całość smażymy ok. 4 miut.
3. Następnie na patelnię wrzucamy kaszę i chwilę podsmażamy razem z warzywami. Następnie podlewamy bulionem i na mocnym ogniu czekamy aż kasza wsiąknie całą wodę. Następnie stopniowo, co jakiś czas bulionem podlewamy kaszotto, tak żeby kasza spęczniała i ugotowała się, a warzywa zmiękły. Patelni nie przykrywamy i całości nie mieszamy! Kaszotto przygotowujemy ok. 25/30 minut.

Na samym końcu na talerzach rozkładamy kaszotto i na nim podajemy kieszonki ze szpinakiem.

i gotowe! Smacznego!


Komentarze

Popularne posty