Pieczone bakłażany nadziewane mięsem i warzywami
Chcecie przygotować coś oryginalnego na obiad? Co powiecie na pieczone bakłażany nadziewane mięsem i warzywami? Idealna alternatywa dla nudnego, codziennego obiadu! Pracy jest przy nich dość sporo, ale naprawdę warto się poświęcić. I opłaca się urozmaicić sobie nimi środek tygodnia :)
Tak podane bakłażany można podać samodzielnie, jako lekki i dietetyczny obiad, albo, tak jak ja to uczyniłam, czyli z frytkami z batatów i sosem jogurtowo-koperkowym. Takie danie można przygotować również jako pomysł na spotkanie ze znajomymi, czy wieczorną kolację. Jak kto woli! Jeden pomysł, a wiele możliwości na jego wykorzystanie!
No to co? Do dzieła!
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 45 minut
Co potrzebujemy?
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 duże bakłażany
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 150 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- szklanka startego żółtego sera
Sposób przygotowywania:
1. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Z przekrojonych połówek wyciągamy miąższ i odkładamy na osobą deskę. Skrapiamy połówki, jak i miąższ odrobiną soku z cytryny żeby warzywa nie ściemniały.
2. Wydrążone połówki bakłażanów mocno solimy i odstawiamy żeby puściły wodę. Następnie odcedzamy je i raz jeszcze solimy i pieprzymy. Bakłażany nacieramy z dwóch stron oliwą z oliwek i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i smażymy wszystko razem, aż nabierze kolorów. Doprawiamy połową małej łyżeczki soli i pieprzem oraz odrobiną chlli.
4. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i całość mieszamy.
5. Paprykę i marchewką kroimy w niewielką kostkę. Miąższ bakłażanów również kromy w kostkę.
6. Do farszu wrzucamy paprykę i marchewkę i patelnię przykrywamy. Dusimy tak ok. 10 minut. Na sam koniec dodajemy bakłażana, mieszamy i ponownie dusimy ok. 5 minut. Farsz doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
7. Przygotowany farsz nakładamy na wydrążone połówki bakłażanów i posypujemy startym serem.
8. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.
I gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz