Krem z batatów z prażonymi migdałami




Za oknem coraz szybciej robi się ciemniej, jest szaro i nieprzyjemnie. Dlatego też czas rozchmurzyć się troszkę w tak nieprzyjemną aurę i przygotować sobie coś pysznego, ale i zarazem bardzo zdrowego!

U nas na stole zagościła dzisiaj zupa-krem, przygotowana ze słodkich ziemniaków! Podana z lekko podprażonymi migdałami smakuje po prostu rewelacyjnie! Nie mogliśmy się jej wszyscy oprzeć i każdy brał talerz dokładki. Krem ma niesamowicie delikatny, lekko słodkawy smak, który przełamany chupiącymi migdałami przypadnie na pewno każdemu do gustu. Nam bardzo poprawiła humory w środku zabieganego tygodnia. Zakochaliśmy się wszyscy w jej smaku po uszy i  to nawet mój kochany Mąż, który nie potrafi wyobrazić sobie obiadu bez sporego kawału mięsa. A tu proszę!

Trzeba Was jeszcze przekonywać? ;):)

~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowywania: 30 minut~












Co potrzebujemy?

- 4 bataty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 kostka warzywna
- 1 liść laurowy
- 1/4 szklanki migdałów
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz


Sposób przygotowywania:

1. Bataty obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
2. Zagrzewamy 2 l wody w garnku, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę oraz liść laurowy i gotujemy po przykryciem.
3. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującego się wywaru z marchewką i pietruszką.
4. Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojone bataty. Garnek przyrywamy i gotujemy ok. 15 minut.
5. Jak warzywa będą miękkie dodajemy kostkę warzywną, sporą ilość soli do smaku oraz pieprz. Wsypujemy też pół łyżeczki gałki muszkatałowej. Całość mieszamy i odstawiamy z ognia. Czeamy aż zupa trochę wystygnie. Następnie blendujemy zupę na gładki krem.
6. Na suchą patelnię wrzucamy migdały i prażymy je ok. 2/3 minut. 
7. Na talerze rozlewamy zupę i dodajemy uprażone migdały.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty