Dyniowe risotto




Sezon na dynię trwa nadal, więc grzechem byłoby nie korzystać z tych dobroci, które serwuje nam jeszcze natura. Tym bardziej, że dynia jest warzywem bogatym w wiele wartości i potwierdzone jest, że wzmacnia odporność, ale ma również doskonałe oddziaływanie na skórę, ponieważ zawiera duże pokłady witaminy A, C i E.

Dynię uwielbiam w każdej formie i dzisiaj postanowiłam przygotować ją z risotto, co przyznam szczerze, smakowało wyśmienicie! Do dania potrzebujemy zarówno dynię w kawałkach, jak i puree dyniowe, które można ze spokojem przechowywać w lodówce i użyć do innych dań. A co zrobić z resztą dyni i purre dyniowego, który zostanie? Może sernik dyniowy? Hmmm... brzmi super, więc może jest to pomysł na kolejny przepis??;)

Was zostawiam tymczasem z przepisem na risotto i smacznego!

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 40 minut~












Co potrzebujemy?

- połowę niewielkiej dyni
- szklanka bulionu
- szklanka wody
- 300 g ryży Arborio do risotto
- niewielka cebula
- 50 g masła
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z limonki
- mięta

Sposób przygotowywania:

1. Dynię obieramy ze skóry i wyciągamy miąższ. Można ją wcześniej upiec, aby skórka łatwiej odchodziła. 
2. Połowę potrzebnej nam dyni kroimy w średnią kostkę. 1/4 pokrojonej dyni odstawiamy, a pozostałą część wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy pod przykryciem. Dynię gotujemy ok. 10-12 minut, aż zmięknie. Następnie garnek odcedzamy, dodajemy do dyni pół łyżeczki soli oraz pieprz i zagniatamy na gładkie puree.
3. Cebulę kroimy  w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. 
4. Ryż przepłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i następnie wrzucamy na patelnię z cebulą. chwilę smażymy. Następnie po łyżce dodajemy stopniowo  bulion (może być to bulion warzywny, już doprawiony lub z kostki warzywnej). Risotto dusimy dolewając stopniowo bulion bez przykrycia ok. 8 minut.
5. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pozostałą dynię w kostce, chwilę ją podsmażając. Dodajemy ją następnie do ryżu, zalewamy resztką pozostałego bulionu (tak, aby risotto było lekko podlane, a nie zalane bulionem) i przykrywamy. Dusimy tak ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając wody lub bulionu.
6. Kiedy ryż będzie już miękki i wchłonie buion, dodajemy przygotowane wcześniej puree dyniowe, gałkę muszkatałową, sporą ilość soli, pieprz oraz sok z limonki, i całość mieszamy. Nakładamy przygotowane risotto na półmiski i przyozdabiamy miętą.

i gotowe! Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty