Chleb na białym winie z suszonymi pomidorami
Hello!
Jak dobrze ropocząć poranek w rodzinnym gronie? Najlepszym sposobem będzie, oprócz kubka dobrej kawy, własny śniadaniowy wypiek i wspólne śniadanie przy stole!
Dlatego też wrzucam dzisiaj przepis zapożyczony od mojej kochanej Cioci, trochę zmodyfikowany w kwestii dodatków, przedstawiający domowy chleb na białym winie z dodatkiem suszonych pomidorów i aromatyzowany ziołami prowansalskimi! A jak! Śniadanie w stylu iście włoskim!
Chlebek idealnie można przygotować również na wieczorną kolację, jako dodatek do sałatek, albo po prostu jako przekąskę, ponieważ jest na tyle pyszny, że nie trzeba do niego absolutnie niczego dodawać!
Dodatkowo chleb przygotowuje się naprawdę ekspresowo, ponieważ bazuje on na proszku do pieczenia, dlatego możecie go przyrządzić nawet z samego rana!
Skusicie się na taką włoską przekąskę?
~Porcja: Blacha o wymiarach 45 cm x 20 cm~
~Czas przygotowywania: 1,5h~
Co potrzebujemy?
- 1/2 kg mąki
- 1 szklanka białego wina wytrwanego
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dg tartego sera żółtego
- 1 opakowanie suszonych ziół prowansalskich
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- garść suszonych pomidorów
Sposób przygotowywania:
1. Do miski dodajemy mąkę, wino, oliwę z oliwek, proszek do pieczenia, jajko, sól, opakowanie ziół prowansalskich i starty ser.
2. Całość mieszamy dokładnie ze sobą drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przygotowaną masę, która jest lekko wodnista (jeżeli będzie za bardzo, możemy dodać więcej mąki), przekładamy do blachy.
4. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy pojedynczo do masy, tak żeby masa je przykryła.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i chleb pieczemy 1 h.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz