Straaasznie smaczne mini pizzerinki na Halloween!
Hello!!
Już jutro Halloween! U mnie jak zwykle szykuje się wieczór oglądania horrorów i to oczywiście tych klasyków, które widział już każdy, i które ogląda się już setny raz, a i tak znowu zamyka się oczy na najbardziej strasznych scenach, i po których zapala się w całym domu światła, żeby móc przejść do innego pokoju ;) Standard! Strach ma wielkie oczy i najlepiej zagryźć go czymś smacznym. Można to zrobić oczywiście cukierkiem ;)... ale nasycić się będzie można z pewnością bardziej mini pizzerinką, którą można w straszny sposób udekorować i przyrządzić z czym dusza zapragnie!
Urządzacie przebieraną imprezę halloweenową? Sprawdzą się idealnie! A więc zaopatrzcie się tylko w cukierki i w odpowiednie składniki do pizzerinek i szorujcie do kuchni.
A potem po prostu bawcie się straaaaasznie fajnie! :):)
~Porcja: 10 osób~
~Czas przygotowywania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół kostki drożdży
- 3 łyżki oleju
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki curu
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- salami
- żółty ser tarty
- oliwki czarne
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowywania:
1. Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku. W misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą i olejem. Dodajemy drożdze z mlekiem i całość urabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto dzielimy na 10 części i każdą z tych części rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, na cienki płat.
2. W misce mieszamy przecier pomidorowy, ketchup, cukier, sól, pieprz oraz bazylię i oregano.
3. Pizzerinki wykładamy na blasze wyłożonej papierem. Każdą z pizzerek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem, kładziemy plasty salami oraz oliwki. Z oliwek możemy uformować pająki albo inne niezbyt lubiane robaki, żeby pizzerki były bardziej przerażające ;)
4. Pizzerinki pieczemy w 200 stopniach 15/20 minut.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz