Propozycja na obiad: Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z surówką z kalarepy i jabłka i ziemniakami
Po prostu kocham gotować tak, żeby na co dzień było smacznie i żeby zwykłe dania smakowały niecodzienne. No i co tu dużo pisać...? Miał być obiad na dwa dni, ale wszystko natychmiast zniknęło, jak moja wygłodaniała, kochana Rodzinka wpadła do kuchni i pochłonęła wszystko, co tylko było w garnkach... Muszę coś dodawać? ;)
Przepis, z którym Was zostawiam jest kolejną kompletną propozycją na całościowy i przepyszny obiad. Nadal pozostaje w klimacie jesiennym, podając niezwykle kruche polędwiczki z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym z niezwyczajną surówką z kalarepy i jabłka. Po polsku, tradycyjnie, ze smakiem i dla całej rodziny.
Głodni? ;)
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowywania: 1h~
Polędwiczki w sosie kurkowym
Co potrzebujemy?
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 500 g kurek
- 1 cebula
- 2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- niewielka łyżeczka soli (do smaku - jak kto woli)
- 1/4 szklanki wody
- łyżka masła
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
- pieprz kolorowy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- pietruszka zielona do przyozdobienia
Sposób przygotowywywania:
1. Polędwiczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczamy je z błon i kroimy na 5-centymetrowe kawałki. Każdy z kawałków delitaknie możemy rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.
2. W rondlu rozgrzewamy olej i na rozgrzany wrzucamy pokrojone polędwiczki. Smażymy bez przykrycia, aż się zarumienią. Dodajemy przyprawę do mięsa wieprzowego, odrobinę soli oraz pieprzu, i mięso przewracamy łyżką żeby przyprawy pokryły dokładnie każdy kawałek polędwiczki.
3. Jak polędwiczki się zarumienią, do rondla wlewamy wodę i garnek przykrywamy. Mięso dusimy min. 30 minut pod przykryciem, dolewając od czasu do czasu wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
4. W tym czasie przygotowujemy sos kurkowy. Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Większe grzyby kroimy na połówki.
5. W drugim rondlu lub na szerokiej patelni rogrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli i następnie dodajemy umyte kurki. Całość smażymy na mocnym ogniu, tak żeby woda z grzybów odparowała.
6. Do grzybów i cebuli dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Ogień zmniejszamy, aby śmietana się nie zważyła. Doprawiamy sos solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatałową. Dodajemy również cukier, jeżeli sos jest zbyt kwaśny.
7. Do przygotowanego sosu przekładamy uduszone wcześnie polędwiczki i całość jeszcze chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aby mięso przeszło odpowiednio aromatem.
8. Podajemy z ziemniakami i posypujemy sos posiekaną natką pietruszki.
Surówka z kalarepy i jabłka
Co potrzebujemy?
- 1 duże i kwaśne jabłko
- 2 kalarepy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowywania:
1. Jabłko obieramy i kroimy w słupki. Skraplamy deliktanie sokiem z cytryny, aby nie sciemniało.
2. Kalarepki obieramy i również kroimy w małe słupki.
3. Jabłko i kalarepy przekładamy do miski.
4. Przygotowujemy sos mieszając jogurt, z octem, miodem, solą i pieprzem. Dodajemy sos do warzyw, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy.
i to wszystko! Smacznego! :):)
Komentarze
Prześlij komentarz