Obiad z pomysłem - zapiekane kotlety mielone z papryką i pomidorami
Hello!
Za oknem deszcz, chmury i aura niesprzyjająca naszemu samopoczuciu. Każdy zapewne marzy żeby wrócić do domu, jak najszybciej coś przekąsić i wskoczyć pod ciepły koc. Dlatego aby nadać chociaż trochę urozmaicenia codziennym obiadom, poniżej wrzucam przepis na klasyczne polskie mielone kotlety podane na zupełnie inny sposób. Czy pomyśleliście, żeby zamiast przygotowywania tradycyjnych, smażonych kotletów, mięso upiec wraz z Waszymi ulubionymi warzywami? Na talerzu robi się kolorowo i od razu robi nam się lepiej! Fajna alternatywa dla prostego, codziennego obiadu i do tego jaka smaczna! Sami spróbujcie! ;)
Co potrzebujemy?
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- czerstwa bułka
- 2 szklanki wody lub mleka
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- pęczek pietruszki
- 1 cebula
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowywania:
1. Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub mleku do napęcznienia i dokładnie odciskamy.
2. Kroimy w drobną kostkę niewielką cebulę, a pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy.
3. Do miski wkładamy mięso, pietruszkę, cebulę oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy dwa jajka, sól i pieprz.Całość mieszamy i układamy niewielke kulki z mięsa na kotlety i delikatnie spłaszczamy.
4. Kroimy w plastry umytego pomidora oraz w większe kawałki paprykę.
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z każdej stron kotlety ok. 2 minut.
6. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemian kotleta, pomidora oraz paprykę. Następnie zapiekamy całość w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz